Flatline barrel

Uit paintballwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Flatline barrel van Tippmann is een unieke barrel omdat hij de ballen een spin meegeeft. Door deze spin is het mogelijk de bal in een rechte baan te schieten i.p.v met een boog.

Bal met backspin
Eigenschappen

  • Flatline vergroot je schiet bereik met ongeveer 30 meter.
  • Flatline zorgt voor een recht schot.
  • Doordat de flatline barrel de bal spin geeft zijn paintballen met dikke schil aan te raden om het aantal breakers laag te houden.
  • Het flatline barrel systeem vergt veel afstellen om goed te werken.
  • De flatline barrel werkt het best bij een mondingssnelheid van 270 á 275 fps.

Werking Flatline barrel systeem

Flatline barrel voor de 98custom met shroud
Bal met backspin

Zoals rechts op het plaatje te zien is, is de flatline barrel niet recht maar krom, waardoor de bal een backspin meekrijgt. Door deze backspin zal de zal de lucht aan de bovenkant van de bal sneller gaan stromen en aan de onderkant trager (immers de bal draait aan de bovenkant met de lucht mee en aan de onderkant tegen de lucht in). Deze verschillen in snelheid veroorzaken aan de onderkant van de bal een bovendruk en aan de bovenkant van de bal een onderdruk (zie linker plaatje). Door het verschil in druk krijgt de bal lift, waardoor de bal minder snel valt (of in een extreem geval zelfs gaat stijgen). Het verband wat er tussen de snelheid van een medium en druk zit word beschreven door de Bernoulli vergelijking:

p + 0.5*ρ*V2 = constant

Hierin is:

V = snelheid [m s-1]
p = druk [Pa]
ρ = massa dichtheid [kg m-3]