Paintball

Uit paintballwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Paintball speler

Paintball is een vrij nieuwe sport, overgewaaid uit de Verenigde Staten, waar het voor het eerst gespeeld werd in de jaren '80. Het is de bedoeling dat men elkaar beschiet met verfballetjes (gevuld met gelatine).

In 1970 vond James Hale van Daisy Manufacturing het eerste paintballgeweer uit. Dit geweer was ontwikkeld voor boeren om bomen en vee te markeren. Het eerste paintballspel werd in New Hampshire gespeeld in 1981 door Bod Gurnsey, Hayes Noel en Charles Gaines.

Een schot op het lichaam kan pijnlijk zijn. Niet zelden heeft een speler een blauwe plek na het schot.

Speltypes

Er bestaan spelen voor zowel de recreatieve als de professionele gebruiker.

 • Total elimination/Team Deathmatch : Dit is veruit het meest gespeelde spel bij paintball. Het spel bestaat uit twee groepen die elkaar proberen uit te schakelen door ieder lid van de tegenpartij af te schieten.
 • Capture the flag : In beide kampen wordt een vlag gelegd. De doelstelling van dit spel is om de vlag van de tegenpartij te veroveren en in het kamp te brengen. De partij die als eerste de vlag van de tegenpartij in het eigen kamp weet te brengen is de winnaar.
 • Central flag : In het midden van het speelveld is een vlag verstopt. Beide partijen trachten de vlag zo spoedig mogelijk te lokaliseren en te veroveren. Ook in dit geval is de partij die als eerste de vlag binnenbrengt de winnaar.
 • Presidentenspel : Ieder team heeft een president. Als de president 'out' is, dan is het spel afgelopen. Dit is een tactisch spel, omdat het doel is om de president of VIP te beschermen.
 • AU-game : Lijkt op de variant Total Elimination/Team Deathmatch, maar een speler is niet uitgeschakeld nadat deze geraakt is. Pas wanneer een speler 'Au' roept is deze uitgeschakeld. Het team waarvan de laatste speler overblijft is het winnende team.
 • Free-For-All/Last man standing : Dit speltype is in principe gelijk aan Total Elimination/Team Deathmatch. Het verschil is dat iedereen ieder voor zich speelt en niet in teamverband zoals in het andere speltype.


Spelsoorten

 • Sup'air : ieder team heeft 7, 5, 3 en soms ook 1 speler(s). Het veld is gevuld met opblaasbare kussens, de vormen ervan zijn verschillend in spiegelbeeld ; je hebt driehoeken (dorito's) en lange balken met blokken er tussen (snake). Voor sup'air zijn elektronische wapens (markers)zoals angels en ego's(merknamen) noodzakelijk
 • Woods : dit is de meest gespeelde variant van paintball. Andere benamingen zijn onderanderen: Mil-sim, Cenario gaming.

Dit speelt zich hoofdzakelijk in bossen af, maar kan ook in stedelijke omgevingen gedaan worden. Er wordt vaak zo realistisch mogelijk gespeeld. In "woods" wordt vooral gespeeld met mechanische paintball markers gespeeld, maar kan net zo goed met elektronische markers.

Type Markers (wapens)

Er zijn twee soorten markers of wapens, elektronisch en mechanische.

 • Elektronische markers: elektronische markers hebben als voordeel dat ze meestal veel meer ballen in korte tijd schieten, die vaak is gelimiteerd door de hopper ong 30 bps (magazijn boven op de marker).echter op de meeste toernooien is de limiet 15 bps en sinds seizoen 2008 is het in Europa (Millennium Series) 12 bps. Deze markers hebben dan ook een chip in de grip zitten die je kan instellen op ramping of semi. Semi bestaat eruit dat je bij elke tik op de trekker een bal wegschiet. Ramping is half semi en half volautomatisch b.v. bij 4 keer schieten per seconden gaat de marker over op volautomatisch met het ingestelde aantal ballen per seconde, en er bestaat ook de mogelijkheid tot automatisch maar de schietmogelijkheden zijn afhankelijk van de chip die in de marker zit. Deze marker heeft meestal ruimte voor 2 vingers en kan dus 2x zo snel schieten omdat men beide vingers kan gebruiken. Bij elektronische is het niet de trekker maar de chip die schiet.
 • Mechanische markers: mechanische markers schieten meestal niet zo snel omdat ze maar een trekker hebben voor 1 vinger. Mechanische markers zijn niet computergestuurd, dus zonder chip. In mechanische markers zitten meer bewegende delen. Sommige mechanische markers hebben een responsive trigger of een E-grip waardoor dezelfde fire rates te behalen zijn als met een Elektromarker. het grote verschil is dat de mech markers vaak zwaarder zijn en iets minder zuiver schieten dan de elektro markers.
Zak met paintballs

Paintball (kogels)

De paintball ballen. Veel mensen noemen het verfballen, hoewel dit niet helemaal klopt. De ballen zijn gemaakt van gelatine. Dit wordt ook gebruikt voor omhulsels van capsules (pillen). De eigenschappen hiervan zijn, dat het oplost als het in aanraking komt met water. Het is daarom ook van groot belang, dat je de ballen koel en droog bewaard. Zachte ballen zullen snel kapot gaan in je loop. Er staat namelijk wel 60 bar op zo'n co2 patroon. Binnen in zit een vloeistof die ook gemaakt is van gelatine, waarbij ze een kleurstofje hebben toegevoegd. De ballen zijn dus biologisch afbreekbaar en tasten daarom de natuur niet aan. Je kan ze zelfs opeten (alleen smaken ze niet zo lekker). Een ander voordeel is, dat je het heel gemakkelijk uit je kleren kan wassen(het is dus geen verf!). De ballen hebben ongeveer een doorsnede van een centimeter. (caliber 0.68)

Lucht - CO2 / HP ( fles )

 • CO2 (koolstofdioxide): De mechanische wapens maken over het algemeen gebruik van een CO2-fles. CO2 heeft als nadeel dat het uitzet bij gebruik en de druk snel afneemt. De marker kan behoorlijk koud aanvoelen na een leg. O-ringen in de marker vinden dit niet echt fijn en zullen dus vaker moeten worden vervangen. Daarnaast heeft de omgevingstemparatuur invloed op de druk in een CO2-fles. Tevens kan bij koud weer het probleem van bevriezing ontstaan.
 • HP: HP ( High Pressure ) is een alternatief voor CO2. Ook hier zijn weer varianten in te vinden, 200 bar (3000 psi) of 300 bar (4500 psi). Het voordeel van HP is dat men meer mee kan nemen, stabiel is bij heftig gebruik en men geen last heeft van de omgevingstemparatuur. Daarnaast schiet het een stuk zuiverder. Het nadeel hiervan is dat men een compressor nodig heeft of een grote duikfles om te vullen.

Wetgeving rond het paintballen

Volgens de Nederlandse wet is paintballen alleen toegestaan voor personen van 18 jaar en ouder. Dit is te wijten aan de wapens die bij het spel gebruikt worden. Volgens de Nederlandse wapenwet vallen wapens die werken op lucht- of gasdruk in de categorie IV. Voor het bezitten van dit soort wapens uit deze categorie is weliswaar geen wapenvergunning nodig, maar ze mogen niet gebruikt worden door noch in bezit zijn van minderjarigen.

Beroemde spelers

 • Nicky Cuba
 • Ryan Greenspan
 • Oliver Lang
 • Thomas Taylor