Paintballs

Uit paintballwiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Paintballs, wat zijn het, hoe maak je ze en wat doet het?

Geschiedenis

In het begin (ongeveer 1970) werd er geschoten met een paintball die gevuld was met een verf op olie basis. Dit deden ze omdat deze paint bedoeld was om lang zichtbaar te blijven. De sport paintball is namelijk ontstaan uit een luchtdruk geweer wat origineel bedoeld was om koeien en bomen mee te markeren. Toen later de sport paintball ontstond, werd de vraag naar uitwasbare paintballs groter. De paintballs zoals we die nu kennen zijn op gelatine basis.

Eigenschappen

Paintballs in overdrukzak

Er zijn vele soorten ballen, allemaal met andere eigenschappen. Hieronder staan enkele eigenschappen:

 • Dikke schil: Meestal hebben de goedkopere "field grade" paint soorten een dikkere buitenkant. Dit zorgt aan de ene kant voor minder breakers, maar vergroot aan de andere kant de kans op bouncers. Velden kiezen meestal voor paintballs met deze eigenschap, omdat het bouncen voor de recreatieve speler niet uit maakt en de markers op deze manier minder snel vies worden. Daarnaast is deze paint handig voor mensen met een flatline. Door paint met een dikkere shell te gebruiken verminderd het aantal breakers.
 • Dunne schil: De duurdere paint soorten hebben vaak een dunnere schil, hierdoor zullen ze sneller knappen als ze hun doel raken. Om het aantal breakers binnen de perken te houden word een duurdere liefst lage druk marker aanbevolen.
 • Bros: Tevens een eigenschap van duurdere paint, een paint met brosse schil zal sneller knappen als ze hun doe raken. Wel vergroot dit de kans op breakers. In de meeste paintball wedstrijden ben je pas af op het moment dat er een bal stuk is gegaan op je of je marker. Dit is dan ook een reden om voor een brosse paint met dunne schil te gaan.
 • Maat diameter: De maat die een paintball heeft is meestal afhankelijk van de leverancier, nou ligt het altijd rond de .68 maar de exacte maat en afwijking is handig om te bepalen of de paint bij je marker past. Daarnaast zal duurdere paint een kleinere afwijking hebben en zal dichter bij .68 inch diameter liggen. De maat paint die het beste bij een marker past is afhankelijk van de loop. Zo mogen de ballen niet groter zijn dan de diameter van je loop (i.v.m breakers) , maar ook weer niet te klein (i.v.m afnemende accuratie). Een ideale bal is er een die net past en dus de zelfde maat heeft als je loop of iets kleiner. Voor een overzicht van maten klik hier.

Vervaardiging

The media player is loading... Paintballs worden gemaakt in een fabricage proces wat erg veel lijkt op de productie van pillen. In een paar stappen hieronder het fabriceren van paintballs.

 • Stap 1) De paintball shell en inhoud worden aangemaakt in een grote mix machine bij een constante temperatuur. De ingrediënten die ze hiervoor gebruiken zijn allemaal eetbaar. Zo wordt de buitenkant van gelatine, water en een kleurstof gemaakt. De binnenkant wordt aangemaakt met bindmiddel, water, was en kleurstof.
 • Stap 2) Om de aangemaakte mixen egaal te maken word de mix in een soort van grote blender gestopt. Op deze manier zorg je dat de de klontjes eruit gaan.
 • Stap 3) De egale mixen worden door een filter gehaald wat eventuele klontjes eruit filtert.


De volgende 2 stappen worden in één machine gedaan. Deze machine kan ook worden gebruikt voor het maken van pil capsules.

 • Stap 4) De mix voor de buitenkant wordt afgekoeld en gewalst tot een dunne strook. Waarna de helften van een paintball uit de strook worden gesneden. (Dit proces gebeurt aan 2 kanten zodat tegelijk de linker en rechterkant van een bal aangemaakt worden).
 • Stap 5) De 2 helften worden samengevoegd en gevuld met de mix voor de inhoud.


 • Stap 6) Omdat de ballen nu nog zacht zijn worden ze op een transportband vervoerd naar de droogmachine. Eenmaal daar aangekomen worden ze al rollend gedroogd (op die manier blijft de bal rond).
 • Stap 7) De gedroogde ballen worden aan 2 kwaliteit tests onderheven: de vorm (perfect rond of niet) en deuken. De ballen die door beide tests komen worden later verpakt als eerste klasse paint. De ballen die soms een deukje of niet perfect rond zijn worden verpakt als recreatieve paintballs. De ballen die over blijven worden hierna verpakt in een meestal blanco doos en verkocht als oefen paint.
 • Stap 8) De ballen gaan naar een verpakmachine die de ballen telt en vervolgens in de verpakking stopt (meestal gesloten overdruk zakken, dit om het stukgaan van ballen tijdens transport te verminderen). In de zakken van de betere kwaliteit paintballs zijn speciale doorhoudzakjes toegevoegd.